Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.01.2008 21:28 - Широка Лъка
Автор: annanik Категория: Лични дневници   
Прочетен: 19754 Коментари: 28 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
    Това местенце НАИСТИНА показва България такава, каквато е била. Моите реверанси и към Стария Пловдив, и към Велико Търново, и към Копривщица, и към Вароша в Ловеч, и Етъра. Хубаво, ама не колкото тези обрамчили рекичката къщи. Там навсякъде е нагодено, натъкмено, реставрирано, изкусурявано ново, че да мяза настаро. А в Широка лъка си е точно такова - истинско. Не че и там няма купища нови къщи или добра барнати стари. Има ги. Но все още го има и онова, което те кара да протегнеш ръка, за да докоснеш векове, а не визитка на строителна фирма.
    Така видях Широка лъка. Така я запомних. Дано ви хареса дотолкова, че да измъкнете два дена и да отидете там, за да оставите своите спомени за това невероятно място в Родопите.

image
    Това е "главният път". Не че са много пътищата там. Добитъкът по шосето не звучи особено екзотично. Някак си е в реда на нещата.


image
Това е терасата на хотела. Макар че "хотел" е твърде гръмко за четирите стаички на втория етаж. Но стаите наистина бяха хубави, чисти и доста евтини.


image
Това се виждаше от стаята. Ама сутрин, с кафенчето, кеф ви казвам!!!!!!


image
Няма лъжа, няма измама. Това не е достолепен музей, а най-обикновена къща, в която живеят хора, гледат телевизия, перат и правят ремонти.


image
Честно ще си призная, че най-интересното нещо от цялата църква е килийното училище, което само дето не се е срутило. Не защото изглежда някак особено, а защото дъха си стаяваш, като си помислиш какво е ставало зад тези полуразрушени стени (олющената част от фасадата вдясно).


image
Ако мислите, че някой от мостовете не се ползва, лъжете се - минах и по двата. Егати романтиката да стоиш на него!!! Водата отдолу бучи, хлапе язди катър, овце благодушно маат лопатари към ливадите... сякаш времето е спряло преди поне два века. Жалко, че свърши...


image
А това е... детска градина :)))


 image
Прилича на кадър от хубав български филм. а всъщност е черквата и реката. Забележете липсата на найлонови пликчета и пластмасови бутилки. Не е за вярване, нали?


image
Освен "главната", има и други улици. Като тази, например.


image
Или като тази. Всичко си е в реда на нещата - дървата се подготвят за зимата, колата е паркирана, пънчета вместо пейки. Но ако можех с думи или снимки да ви предам усещането за покой, мир, сигурност, размеренност, което цари там, щях да получа Нобелова награда най-малкото.


image
Би ли искал това да е твоята входна врата?


image
Колкото по-близо до "главната", толкова са по-стегнати къщите. Красиво е, разбира се, но някак си тези без сателитните чинии, ме радват повече.


image
Като тази, например. Не ви ли се иска да сте зад стените й?

image
Това ме кефи безподобно. Забележете с какво е покрит единия, и с какво - другият покрив. Както и разликата в двете огради.


image
Всичко е точно, според...


image
Не знаех, че имало и Географски институт, та даже той си имал някога Главна нивелация.

image
Няма шега, няма измама. Самият той, Капитан Петко Войвода.


image
За изпроводяк - да пием по едно кафе. Сори за гюма вляво, ама без тях няма начин.


Наистина, би било прекрасно това място да остане колкото може по-дълго такова - чисто, спокойно, мирно и тихо. Поне докато намерите време да се разходите по камънака на стръмните улички. Дано ви огрее по-скоро :)))



Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. indiajane - :)
06.01.2008 21:33
Благодаря ти, бих отишла там наистина!
цитирай
2. piccola - можеш спокойно да изтриеш коментара ми, ако сметнеш за необходимо,
06.01.2008 21:45
но искам да апелирам към хората които ще посетят Широка лъка, грабнати от постинга ти и ще се порадват на природа, която сякаш е извадена от Рая...мястото наистина е чудесно. за Уикенда, за почивка, за раходка....
Но нека носят нещо със себе си и да го занесат на децата, които живеят в дома за сираци "Катя Ванчева".
Там ще бъдат посрещнати с истинско нетърпение от малките и леко предубеждение от по-големите.
Но хлапетата в дома ще се зарадват на вниманието им! Наистина!
Извини ме ако съм притеснила с този коментар- апел!
цитирай
3. thomas - :-)
06.01.2008 22:13
Хм, не са май от последната седмица тези снимки... По снега познавам! :-) Да, хубава гледка. Лошото е, че реалността е малко по-различна. Зад тази привидна идилия можеш да намериш и "дискотеката", която е едно долно мазе, в което те удавят с безганично количество цигарен дим, евтин и гаден алкохол и още по-евтина и гадна чалга. И тогава вече разбираш в коя България се намираш.
цитирай
4. анонимен - Rodopite sarceto na Balgaria
06.01.2008 22:22
blagodavia vi!
Izpalnihte mi dushata s tezi krasivi snimki ot shiroka laka.
цитирай
5. annanik - piccola, не разбирам, защо трябва ...
06.01.2008 22:25
piccola, не разбирам, защо трябва да трия един толкова смислен коментар, като твоя? Докато бяхме в Широка лъка, в съседната стая имаше една групичка от двама англичани и преводач. Бяха спонсори на ежегоден фестивал за театрална самодейност (ако не ме лъже паметта). В този фестивал основното участие, доколкото разбрах, бе на същия този дом, за който говориш. Така разбрах, че там има дом, че в този дом понякога се правят интересни и нестандартни неща. А докато се разхождахме по една пътечка над училището, се запознахме съвсем близко с една част от питомците на този дом. Леле, колко галантни бяха момчетата :))) Събираха диви ягоди за момичетата :)))
цитирай
6. annanik - deli, вярвам ти на 1000%. Само че, ...
06.01.2008 22:27
deli, вярвам ти на 1000%. Само че, знаеш ли... сега нямам възможност, чакам гости, колкото и странно да звучи по това време на деня, пардон нощта. Но утре искам да покажа най-красивото място в България. Мисля, че ще се съгласиш с мен :)))
цитирай
7. annanik - thomas, дори от последната година ...
06.01.2008 22:31
thomas, дори от последната година не са, вече писах от лятото на 2006 :)))
А тебе на синджир ли те дърпаха да ходиш по мазетата? С малко повече фантазия и мерак, бихте могли сами да си направите дискотека. Но може би това е патент на една "отминала" епоха - сам да си правиш веселото :)))))
Другият път като зажалиш за дискотека, пък имаш саде мазета насреща, свиркай - ще помогнем :)))
цитирай
8. annanik - indiajane, сигурна съм, че ще ти ...
06.01.2008 22:32
indiajane, сигурна съм, че ще ти хареса :) Просто няма начин да не ти хареса. Освен ако не предпочиташ мегаполисите. Но тогава нямаше да ти харесат малко нескопосните ми снимки :)

И като отидеш там, направи свои снимки. За да видим това място през твоите очи :)
цитирай
9. анонимен - Хотела
06.01.2008 22:33
Може ли да напишете кой е хотела ? Благодаря.
цитирай
10. thomas - :-)
06.01.2008 22:58
Съвсем честно казано, не със синджир, а с женска хубост ни задърпа надолу една шведка :-) И какво забелязах - не че е ново - чужденците (тогава в групата ни имаше швейцарец, ирландец, шведката, която споменах, някаква чехкиня, англичанин и още поне 3-4 народности) се кефеха на всичката помия, с която ги заляха (музикална, алкохолна, димна и пр.) все едно че е най-автентичната им и неподправена среща с българските традиции...
цитирай
11. annanik - Анонимен #10
07.01.2008 00:37
Анонимен #10
Утре ще издиря визитката, която грижливо запазих, но къде??? Иначе хотелчето си струва отвсякъде - чисто, уютно, спретнато, тихо. Ако не ме лъже паметта - стая за двама (нощувка със закуска) беше 30 лв. Закуската бе главозамайваща. От типа на домашна, ама наистина домашна баница с биволско мляко собствено производство. Домашно сладко от горски ягоди, някакво умопомрачително вкусно сирене, така и не разбрах какво. Сервитьорка там бе едно приказно красиво момиче от Гела. Тъгуваше по дома си, макар че домът й на някакви си броени километри. Рядко срещана красавица - сини очи, дълга руса, ама наистина руса, природно руса коса и главозамайваща усмивка, за която Холивуд не може и да мечтае.
цитирай
12. annanik - thomas, тия заморски господа верно ...
07.01.2008 00:41
thomas, тия заморски господа верно не са у ред. Няма нищо по-готино от чеверме на открито. Когато салатата се прави в леген, месото се бучи на току що остъргани шишове, по хляба ти пълзят мравки, а единствената светлина е тази от огъня, та лицата изглеждат леко призрачни. Всичко останало е хилава залъгалка :))))
цитирай
13. anastasiia - В Широка Лъка
07.01.2008 00:57
сякаш времето е спряло... Има я тази идилична красота, неподвластна на разстоянието на времето!....
Винаги ми е безкрайно приятно да се разхождам из малките улички, покрай реката...Даже миналото лято видях една сърничка, от другия край на реката!:) Имаме вила, малко преди Широка Лъка и много често се разхождаме там.
Благодаря за прекрасните снимки и приятния пост!:)))
цитирай
14. annanik - anastasiia, Вие сте щастливка :)
07.01.2008 02:15
anastasiia, Вие сте щастливка :)
цитирай
15. анонимен - Не съм ходила никога в Родопите, но ...
07.01.2008 10:30
Не съм ходила никога в Родопите,но изпитвам някаква дълбока пиета при споменаването само,а за песните да не говорим -направо се просълзявам.Дано е живот и здраве ,мечтата ми е да отида.Снимките са прекрасни ,сякаш наистина повървях за малко през тази красота
цитирай
16. анонимен - красота
07.01.2008 10:32
Не съм ходила никога в Родопите,но изпитвам някаква дълбока пиета при споменаването само,а за песните да не говорим -направо се просълзявам.Дано е живот и здраве ,мечтата ми е да отида.Снимките са прекрасни ,сякаш наистина повървях за малко през тази красота
цитирай
17. alexandria - Разглеждайки снимките очаквах от ...
07.01.2008 11:47
Разглеждайки снимките очаквах от някой прозорец да се появи Хитър Петър, да подвиква на хаджи Стою-не знам защо такава асоциация,но ми стана свидно!
Хубав постинг
цитирай
18. algue - ..
07.01.2008 15:43
Връщам малко темата, подета от piccola. Чисто информативно се интересувам дали става въпрос за същия дом, за който показваха филм по ТВ .. за едни деца, които цяло лято се занимават с изкуство - театър, рисуване, кукли и т.н.
цитирай
19. annanik - Да, именно за тях става въпрос. М...
07.01.2008 18:28
Да, именно за тях става въпрос. Макар че не съм гледала филма. Но със сигурност именно такъв фестивал ли, събор ли, организираха англичаните от съседния номер. Бяха толкова щастливи и доволни - вършеха нещо, което им доставяше истинско наслаждение, изкарваха си отпуската на разкошно място, но най-вече бяха удовлетворени от това, което правеха, личеше им. Както каза по-възрастният: "Това тук ни позволява да бъдем различни".
цитирай
20. thegift -
07.01.2008 18:41
Май че наистина е Родопа е омагьосана планина. А знаете ли какво е нощем да излезете на улицата и да чуете как някъде свири гайда? И виждали ли сте как там хората излизат от къщи, заключват входната врата и закачат ключа на гвоздейчето отстрани на рамката?
Няма друго такова място в света!
цитирай
21. annanik - Знаеш ли, thegift, струва ми се, че ...
07.01.2008 20:54
Знаеш ли, thegift, струва ми се, че всички големи градове си приличат. Независимо в коя част на света се намират. Е, някои се мъчат да запазят част от миналото си, но основно мегаполисите са типично еднакви. Докато малките селца, дребосъчните градчета, пазят своята индивидуалност. Те имат лице, характер, душа. Те са живи и истински. Там не се чувстваш безличен, ненужен, изоставен. Добро и зло, мъка и радост - всичко е открито. Не можеш да скриеш нищо, защото когато си там, ти не си просто част от общото. Някога, преди много години, всеки освен името си, е имал и прякор. Давали са му го другите. Прякорът се е определял от живота на човека, от това, което е бил всъщност. Слушали са приказките, а са съдели според делата. Интересно, а какъв прякор биха сложили на нас?
цитирай
22. annanik - Хотела
08.01.2008 17:52
За Анонимен #10, както и за всеки, който би пожелал.
"Згуровска къща" хотел-механа
с.Широка лъка
тел. 03030/277
мобилен 0887/942 004

Надявам се телефоните да са актуални.
Намира се в началото на селото, от страната на Пампорово и Смолян. Малко след етнографския музей.
Апропо, това е най-готиният музей в България, който съм посещавала. Повярвайте ми, имам години практика като екскурзовод и съм видяла немалко музеи. Можеш да пипнеш, докоснеш всичко. Можеш да поседнеш на миндера или на трикраките столчета, да седнеш зад стана, да се гушнеш в халището (предупреждавам - боцка, вълнен е, все пак). А уредничката там или по-точно казано, лъчезарната жена, която отговаря на абсолютно всички въпроси с кеф, е представител на отмиращите индивиди, щуро влюбени в безпаричната си работа.
Та малко след този музей, е и хотелчето с механата долу. Ще го забележите по масичките навън (ако е топло). Желателно е предварително да си резервирате стая.
цитирай
23. анонимен - "Визитка"
08.01.2008 21:45
Много благодаря за координатите на хотела. Ние сме отсядали там в къща "Василка" и също беше много уютно и спретнато, и домакините страхотни. Ето и техните координати : 03030/ 666 . Анонимен #10 :)
цитирай
24. annanik - Това не беше ли повече към центъра на ...
08.01.2008 23:51
Това не беше ли повече към центъра на селото? Така си спомням. "Василка" не ми се видя "кънтри", затова избрах това хотелче :)
цитирай
25. анонимен - Широка лъка е супер убедих се
24.02.2008 00:25
когато ходих да кандидатствам там в музикалното се убедих че е прекрасно и природата и хората НЯМА ДА СЪЖЕЛЯВАТЕ АКО ОТИДЕТЕ
цитирай
26. анонимен - rex
23.04.2008 13:52
супер
цитирай
27. анонимен - tatyana
04.06.2008 00:41
blagodarya ot sarce za tezi snimki bih iskala i az da posetya tova houbavo myasto
цитирай
28. анонимен - niazi
03.05.2010 13:18
lipsva mi doma g-n shikov obi4am vi
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: annanik
Категория: Лични дневници
Прочетен: 378441
Постинги: 61
Коментари: 449
Гласове: 4677
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930