Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.05.2009 23:22 - Защо им е чисто?
Автор: annanik Категория: Други   
Прочетен: 1242 Коментари: 1 Гласове:
0

Последна промяна: 17.05.2009 23:23

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Обявата, лепната на видно място във входа, гласеше приблизително това:

"Уважаеми съграждани,
Уведомяваме Ви, че бе приет следния график за извозване на битовите отпадъци, който трябва да спазвате.

Понеделник - едри и средни електроуреди, хладилници, перални, телевизори и други подобни. (без допълнителна опаковка)

Вторник - дървесни отпадъци, съчки след окастряне на дървета, дъски и дървени плоскости (без допълнителна опаковка)

Сряда - стари дрехи, детски играчки и текстилни отпадъци (в чували)

Четвъртък - отпадъци от домакинството (в чували)

Петък - мебели и едри пластмасови изделия (без допълнителна опаковка)

Всички отпадъци трябва да бъдат оставяни в оградената за целта площ и пакетирани съгласно дадените указания.

Напомняме Ви, че специализираните коли за извозване на отпадъците обслужват Вашия район от 7,00 до 9,00 сутринта. Гражданите, оставили отпадъците си след като камионите са обслужили района, ще бъдат санкционирани в едноседмичен срок.

За пакетиране на отпадъците могат да се използват само чувалите, одобрени от общото събрание на кметството, които се продават във всички супермаркети в града.

Битовите хранителни отпадъци се изхвърлят в специалните щахти за естествено гниене, разположени недалеч от всеки блок.

Припомняме, че изхвърлянето на битови отпадъци в нерегламентирани за целта места като обществени кошчета за боклук, се санкционирано съгласно приетите на общото събрание решения.

Собствениците на кучета трябва да използват найлонови пликчета от автоматите за животински отпадъци, да съберат в тях животинските екскременти и да ги изхвърлят в най-близкия автомат. Нарушителите се санкционират съгласно приетия от общото събрание правилник за отглеждане на домашни питомци.

Уважаеми съграждани, молим Ви да използвате специализираните контейнери за стъклени, картонени, пластмасови отпадъци и батерии, разположени до входа на всеки супермаркет. Напомняме ви, че съгласно взетото на общото събрание решение, с реализираните от рециклирането средства се поддържа обществената служба на нашия град и това намалява вашите данъци.

При нарушение на реда за спазване на чистота и изхвърляне на отпадъци, както и за справки и съдействие, можете да се обръщате на тел. ..... или към патрулиращите служители на службата.

С уважение.......

С малко зор и чужда помощ го прочетох, тъй като немският ми хич не е добър, а в тази част на Швейцария той е официален.
Първоначално ми трябваше време, за да се начудя на всичките им правила за боклуците. После пък се чудих дали наистина ги спазват. Е, спазват ги и то доста стриктно. Данъците им за общината хич, ама хич не са малки. Като процент от заплатите им, са направо грандиозни в сравнение с нашите. А глобите - не е за вярване. Една глоба се равнява на половин тяхна заплата, т.е. на две-три наши. Това ако не прибереш акото на песа си или си хвърлиш пликчето с боклука в обществено кошче. А, това с кошчетата направо ме срази.

Тъй като чувалите за боклук, едни такива много яки и здрави огромни чували, не са безплатни, някои, основно емигрантите, гледат да икономисат от тях и от време на време си хвърлят боклуците в обществените кошчета. Да, ама тия техните патрули са страшни хрътки. Не стига че обикалят навсякъде, при това цивилни, та не можеш да разбереш, че са обществени полицаи, ами ако сглупиш и не си провериш стриктно боклука, дали няма там някое от купчината писъмца, които получаваш с твоето име и адрес, ще те одръстят с яка глоба. Така че едно пликче с боклук може да ти излезе златно. Както и излиза понякога на разни албанци, хървати, босненци и т.н. балканци, които са основната емигрантска маса там.

Контейнерите им за хранителни отпадъци, т.е. неща, които гният, са едни телени цилиндри в земята, покрити с разни найлони. Странно, но не смърдят. Не знам защо не мирише, като минаваш покрай тях.

И което е най-странното. Никой, абсолютно никой под никаква форма не мрънка, че трябва да прави цялата тази гимнастика с боклука. Никой не плюе кметството, нито пък псува службата по чистота, ако закъснее да прибере боклуците. Просто приемат цялата тази боклучена схема като неделима част от живота си и толкоз.

Е, има боклуци по улиците. Фасове, хартийки, кутийки от бира - срещат се от време на време. И там, както и у нас, има такива, дето не им се търси кошче за боклук. Но ако го гепи техния патрул - не му завиждам на тоя, дето си е хвърлил фаса.

Та затова им е чистичко. Но изобщо не си го представям това или подобно нещо да проработи в България. Било то даже някое малко село, камо ли София.

 




Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. benra - anni,
18.05.2009 09:38
чисто ще им е, да...
Ама как се радвам, че те виждам тези днииии!!!!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: annanik
Категория: Лични дневници
Прочетен: 378533
Постинги: 61
Коментари: 449
Гласове: 4677
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930